Tuesday 17 June 2008

Το βαλς των χαμένων ονείρων


Δεν ξέρω πώς μου ήλθε η ιδέα για αυτό το post. Ακούγοντας χτες πάλι το χαμόγελο της Τζιοκόντας- έναν δίσκο που έχω συνδυάσει με όμορφες αναμνήσεις ερώτων, καλοκαιριών, ενός ήλιου και ενός πλοίου- θυμήθηκα ένα άλλο όμορφο τραγούδι του Χατζιδάκι. Το Βαλς των χαμένων ονείρων. τρυφερό σε σημείο να πονάει, και όμορφο. Μια μουσική φράση ατελείωτη – παραμένει ανοιχτή. Και νιώθεις την επανάληψη.

Και δεν είναι βαρετή όπως θα περίμενε κανείς- αν ήταν κάποιος άλλος και όχι ο Χατζιδάκης. Η διαφορά είναι στην ενορχήστρωση. Η μελωδία ανεβαίνει, κλιμακώνεται ίσως, ηρεμεί, μέχρι που πέφτει ξανά στα μαλακά των μοναχικών πλήκτρων του πιάνου. Και τότε ξεκινάει και πάλι ή ίσως τελειώνει.


Η ομορφιά είναι στο σχήμα ενός κύκλου.


Ο Χατζιδάκις μάς μιλάει για «χαμένα όνειρα», μια ανάμνηση κοινή, από τα λίγα πράγματα κοινά σε όλους μας, όπως για παράδειγμα ο νόστος, τα σπλάχνα, ο ήλιος, το γαλάζιο, οι βουκαμβίλιες του Αιγαίου και χρησιμοποιεί ένα άλλο «χαμένο» πια όργανο, μια λατέρνα. Και ακούγεται η ίδια ανοιχτή μελωδία. Μια μελωδία που ποτέ δεν έχει τέλος - πάντα κάτι χρωστάς. Ή σου χρωστάει.

Το αντίτιμο για τα χαμένα όνειρα. Ή αυτό για να σ’ τα θυμίσει.


Θυμίζει εκείνα τα μουσικά κουτιά που όταν τα ανοίγεις μια μπαλαρίνα χορεύει υπό τους ήχους της ίδιας μελωδίας, ξανά και ξανά.Και πραγματικά, και εκεί η μουσική δεν τελειώνει ποτέ. Απλά εξαφανίζεται. Δεν έχει τέλος ή αρχή αλλά εμφανίσεις.ίσως γι’ αυτό μια ακρόαση δεν φτάνει. Ποτέ δεν πιστεύεις ότι τελείωσε. Νιώθεις την κίνηση, ίσως και μια παιδικότητα. Αλλά ταυτόχρονα μια αίσθηση ανικανοποίητη. Ότι κάτι λείπει. Ότι κάτι δεν ήλθε ποτέ.


Δεν ξέρω αν υπάρχει αλήθεια. Αν υπάρχει θα εμπεριέχεται στο εσωτερικό του κύκλου που νοητά διαγράφει η μελωδία. Αλλά η αλήθεια δεν είναι το ζητούμενο.


Η παιδικότητα χάνεται για να δώσει την θέση της στην ωριμότητα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για βαλς.Η αθωότητα των παιδικών ονείρων δίνει τη θέση της στα ανεκπλήρωτα όνειρα. Και την μελαγχολία- την μόνη ίσως, αυθεντική έκφανση του ανθρώπου. Και ο Παράδεισος των παιδικών μας χρόνων μας κοιτά, όχι σαν νοσταλγία, μα σαν δικαίωμα, όπως θα έλεγε και ο Ελύτης.
Το τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε εδώ

8 comments:

the passenger said...

προσπαθώ να φανταστώ πως είναι να ακούς χατζηδάκι στο λονδίνο, νομίζω το λιγότερο ενδιαφέρον μέσα στο πολυπολιτισμικό τσίρκο που υπάρχει εκεί. καλημέρες και καλή εβδομάδα

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

είναι σαν ένα κομμάτι του πολιτισμού που κουβαλάει ο καθένας μας που ζει εδώ.. και ταυτόχρονα ένα σκάφος αναμνήσεων σε ένα μέρος χωρίς επαρκείς αναμνήσεις όπου όλα είναι καινούρια.

καλή εβδομάδα να έχεις και εσύ καλέ μου passenger.

the boy with the arab strap said...

δεν εισαι λιγο μικρος για να μελαγχωλεις τοσο, να νοιωθεις αυτο το ανεκπληρωτο ?
καλημερα φιλε και να εισαι καλα!!!!

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

ίσως να είμαι μικρός, σε δύο μέρες θα γίνω 24 εξάλλου. ίσως φταίει το καλοκαίρι. και η μουσική. χτες θυμήθηκα πολλά. ίσως πάλι και να υπερβάλλω. αλλά οι αναμνήσεις είναι η μόνη μου πατρίδα και όπως είπα, τείνω να πιστεύω ότι η μελαγχολία είναι η μόνη ειλικρινή μας έκφανση. πολλά κλισέ είπα πάλι, ελπίζω να είσαι καλά. σε χαιρετώ.

Anonymous said...

kalimera mikre narco :))) m arese polu to postaki opws panta....mipws nafiseis ti dikigoria na kaneis alla prgmatakia???? alitheia any news apo norton rose?


MRT

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

MRT καλημέρα!! τι κάνεις ακριβοθώρητη αθηναία; εδώ όλα καλά, για δουλειά ψάχνω, στην norton rose προσπάθησα αλλά είχε κάτι τεχνικά θέματα η online application και συγχύστηκα (δεν είμαι και γνωστός για την υπομονή μου, χιχι. αλλά ψάχνω αλλού για διάφορα πράγματα. εσύ πώς είσαι;

υγ. όσο για το να παρατήσω τη δικηγορία και να κάνω κάτι άλλο, περιμένω να με ανακαλύψουν για την ώρα :-ρ

Anonymous said...

narcooooooooooooo eixes gennethlia???????? xronia polla xronia kala...kai otiiiiiiiiiiii epithimeis....

xronia pollaaaaaaaaaa kai pali kai apo mena MRT kai apo ton etero imisi The passenger!!!!! filiaaaaaaaaaaaaa pollaaaaaaaaaa

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

καλά μου σας ευχαριστώ πολύ :-) να είστε καλά και οι δύο σας!!! και ό,τι επιθυμείτε!!

ματς μουτς!