Friday 30 May 2008

Τhings that happen




Χτες, στο Λονδίνο (όχι, δεν πρόκειται να σας πω πάλι τι έκανα, σας λυπάμαι παρασκευή κιόλας σήμερα) οι καλλιτέχνες (κάποτε είχαν χαρακτηριστεί ως φερέλπιδες μεταξύ των νέων καλλιτεχνών της Μ. Βρεταννίας) Jake και Dinos Chapman, παρουσίασαν το νέο τους έργο, με τίτλο Fucking Hell, που είναι η συνέχεια του προηγούμενου πονήματός τους που καταστράφηκε σε μια φωτιά το 2004. Ονομαζόταν Hell. Το βασικό έργο φέτος είναι μια συλλογή με έργα του Hilter, που ανακάλυψαν και "επεξεργάστηκαν". Πήραν τα έργα του και ζωγράφισαν πάνω τους ουράνια τόξα, χαμογελαστά προσωπάκια και άλλα χαριτωμένα και πολύχρωμα σχεδιάκια. Το υπόλοιπο installation αποτελείται από μερικά γυάλινα κουτιά τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν μια σβάστικα και περιέχουν πολλές μικρές φιγούρες, απεικονίζοντας μια μεγάλης κλίμακας τραγωδία.


Η προσπάθειά τους αυτή ονομάστηκε If Hitler Had Been a Hippy How Happy Would We Be και οι ίδιοι λένε ότι τα έργα του Hitler δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά δεν μπορούσαν να δείξουν το πού θα έφτανε λίγα χρόνια μετά.


Σε άλλα ενδιαφέροντα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους τρεις ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο δεν λειτουργεί σωστά και οδηγεί σε σπατάλη πόρων του ΟΗΕ. Το εν λόγω μηχανισμός (CDM- Clean Development Mechanism) προβλέπει ότι αναπτυγμένα κράτη ή ιδιώτες (εταιρείες κτλ) μπορούν να χρηματοδοτούν προγράμματα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, και μ'αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι πρώτες να πετυχαίνουν τον στόχο που το Κιότο έχει θέσει. Οι επιστήμονες ύποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις δυτικών χωρών και διάφορες εταιρείες απλά εξαγοράζουν μονάδες ενέργεια ώστε να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις του. Οι δικλείδες ασφαλέιας που περιέχει το (ούτως ή άλλως αδύναμο) κείμενο του Κιότο δεν επαρκούν αφού οι μηχανισμοί ελέγχου είναι ανύπαρκτοι.
Συνεχίζοντας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, ανησυχία προκαλεί η αλλαγή των συνηθειών των Κινέζων, οι οποίοι στρέφονται προς το κρέας, είδος διατροφής που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να αγοράσουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άνοδο στην τιμή του, κυρίως στον δυτικό κόσμο. Αντίστοιχα κινείται και η αγορά ενέργειας αφού οι Κινέζοι αρχίζουν να βιώνουν και τα πρώτα τους μποτιλιαρίσματα.


Πέθανε και ο Sydney Pollack την προηγούμενη Δευτέρα.


Το φετινό Meltdown (που θα γίνει εδώ, 14-22 Ιουνίου) επιμελήθηκε φέτος από τους Massive Attack και θα εμφανιστεί και η Grace Jones (!!!!!)


Απόψε (ή χτες το βράδυ, Πέμπτη, καλύτερα) τελείωσε και ο τέταρτος κύκλος του Lost.


Στην Tate Modern ξεκίνησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο An Urban History of Photography. Από τα λίγα που διάβασα πιστεύω ότι είναι πολύ καλά αλλά θα πάω να το διαπιστώσω.

Θα μου πείτε τι σάς νοιάζουν όλα αυτά και θα έχετε και δίκιο. Αλλά οι μικρές άχρηστες πληροφορίες δίνουν ενδιαφέρον στη ζωή μας (μπορεί να κάνω και λάθος)

2 comments:

the boy with the arab strap said...

δεν κανεις λαθος , οι αχρηστες πληροφοριες ειναι γαματες.... εχουμε πυξει απο χρησιμες πληρ. χωρις να τις κανουμε κατι .... καλησπερα τι κανεις στα βορεια ?

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

καλημέρα :-) καλά είμαι εδώ.. έχω δουλειά (μια πτυχιακή βασικά) να κάνω αλλά έχω τεμπελιάσει, παρά το ότι ο καιρός δεν βοηθάει. ψάχνω για δουλειά, σπίτι, συγκάτοικο.. διάφορα τέτοια.. εσύ πώς περνάς στην Αθήνα; αν και διαβάζω..