Wednesday 9 June 2010

British Isles life resuming

Για μένα ο Ιούνιος είναι το κλείσιμο του έτους. Είναι τα πολλά χρόνια που έχω περάσει στην εκπαίδευση φαντάζομαι.
Στο τέλος του καλοκαιριού, που θα έλθει πιο σύντομα από ό,τι πιστεύω, θα κλείσουν τρία χρόνια από τότε που ήλθα στο Λονδίνο. Σκεφτόμουν πόσοι έρχονται εδώ να μείνουν και τελικά φεύγουν- σε μια βδομάδα, σε ένα ένα μήνα ή σε μερικά χρόνια. Είτε λόγω της ευκολίας και της άνεσης της πατρικής εστίας είτε λόγω της διαφορετικής νοοτροπίας.
Το Λονδίνο ενίοτε μοιάζει με εκείνες τις πόλεις στις οποίες είσαι περαστικός. Μερικοί έρχονται για να σπουδάσουν, άλλοι για να βγάλουν λεφτά, άλλοι για να το ζήσουν, άλλοι γιατί ερωτεύτηκαν και άλλοι γιατί παρασύρθηκαν. Ωστόσο οι περισσότεροι φεύγουν. Θυμάμαι πόσες μέρες πέρασα στην εστία με τα παιδιά, από τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν, που έχουν πια φύγει. Δύσκολα θα κρατήσεις επικοινωνία. Χάνεις τη καθημερινότητα που σε δένει. Πάντα πίστευα ότι θα είχαμε γίνει μια μεγάλη παρέα. ίσως αν δεν ήμαστε στο Λονδίνο.
Έβρεχε χτες και κάτι ελληνίδες στο μετρό, προφανώς τουρίστριες, γκρίνιαζαν ότι λογικό είναι. Είναι πολλά τα στερεότυπα που κάνουν κακό στη πόλη. Στη πραγματικότητα δύσκολα βαριέσαι εδώ.
Το καλύτερο είναι να δεις τις αλλαγές της πόλης όταν δουλεύεις σε πανεπιστήμιο. Αδειάζει το πανεπιστήμιο από τον Ιούνιο. Έρχονται όλοι σιγά-σιγά τον Σεπτέμβριο. Η χειρότερη εποχή να ψάξεις για σπίτι με τους φοιτητές να καταφτάνουν από παντού πληρώνοντας τα ενοίκια προκαταβολικά.
ίσως καμμια φορά χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία για να μείνεις.
Τργούδι της ημέρας: Massive Attack- Black Milk.

14 comments:

immabill said...

Δεν εχω επισκεφτει ποτε το Λονδινο και η αληθεια ειναι πως θα θελα !! Αυτη η μελαγχολια που βγαζει με τα μουντα του χρωματα με συναρπαζει. Και σε τετοια μερη θα μπορουσα να ταξιδεψω και μονος μου.Κατι σαν ψυχοθεραπεια ... Στερεοτυπα υπαρχουν για πολλες πολεις αλλα τι να κανεις ? να τ αλλαξεις? δεν μπορεις !! μια πολυ καλη μου φιλη που κλεινει πλεον ενα χρονο στην Αγγλια ( για σπουδες σε μια μικρη πολη της Αγγλιας που δεν θυμαμαι αυτην την στιγμη το ονομα της ) ( συγχωρα με ειναι και η ωρα τετοια :) ) , μου εχει πει πως εμεινε αναυδη απ την ομορφια του Λονδινο. Και συγγεκριμενα χρησιμοποιησε τις λεξεις σου '' εχει τοσα πραγματα να κανεις ''. Τελος ( οπως ηταν αναμενομενο πλεον ) αγαπω το τραγουδι που επελεξες και χαιρομαι που μετα απο 7 χρονια βγάλανε καινουριο album ( paradise circus fav track ) !! Σταματω επιτελους ( με πιανει η παρλα τετοιες ωρες) και σε καληνυχτω λονδρεζε μου :)

ezak said...

...οι περιγραφές σου άνετα ταιριάζουν και στην πόλη μας εδώ στην Αθήνα, πόσος κόσμος έρχεται και φεύγει τρέχοντας... εμένα μου αρέσουν οι άνθρωποι που ενώ έχουν ζήσει και δύσκολα σ'αυτήν την πόλη όταν χρειάστηκε να φύγουν για οποιοδήποτε λόγο πάντα μιλάνε με τα καλύτερα λόγια γι΄αυτήν...
υ.γ. η μουσική επιλογή εξαιρετική

Pink_Fish said...

..η πρωτεύουσα τις τελευταίες μέρες θυμίζει λίγο από Λονδίνο. Ο ήλιος μας κάνει νάζια και βρέχει συχνά. Και πάλι θα πω ότι νομίζω ότι έκανες τη καλύτερη επιλογή για τον τόπο μόνιμης διαμονής και εργασίας σου. Και κάθε φορά που σε διαβάζω τα γραπτά σου βγάζουν μια ωριμότητα εκπληκτική για την ηλικία σου (σαν γιαγιά μιλάω, ε?). Ειλικρινά, δε ξέρω αν θα εκφραζόσουν έτσι αν έμενες στην Αθήνα. Δε ξέρω αν με καταλαβαίνεις....Νομίζω ότι το που μένεις σ' επηρεάζει καθοριστικά. Τελοσπαντων, εγραψα πολλά και ίσως ασυνάρτητα, καλό καλοκαίρι!

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

βασιλη, το paradise circus ειναι κι εμένα το καλύτερό μου από το δισκάκι τους..

μιας και λες για μελαγχολία, σήμερα έχει κρύο, συννεφιά, βροχή και σκοτάδι :-)

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

ezak, δεν το είχα σκεφτεί αλλά έχεις δίκιο. η διαφορά είναι ότι στο Λονδίνο έρχονται πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι από παντού λόγω γλώσσας. στην Αθήνα η μετανάστευση είναι περισσότερο (αλλά όχι αποκλειστικά) εσωτερική.

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

πινκάκι, μερσί για τον καλό λόγο :-)
(να δω πού θα με βγάλει αυτή η ωριμότητα.. ουφ).
σχετικά με αυτό που λες, έλεγα χτες με τον συγκάτοικό μου ότι τα μέρη στα οποία ζεις και έχεις ζήσει σε κάνουν τον άνθρωπο που είσαι οπότε αν είχα μείνει εκεί μάλλον θα έγραφα πολύ διαφορετικά, με άλλο ύφος, για άλλα πράγματα..

fvasileiou said...

Ας αρχίσω με το τριτεύον, αλλά το έχω κόλλημα:
Δεν φταίνε τα χρόνια στην εκπαίδευση που θεωρείς τον Ιούνιο σαν τέλος της σεζόν. Απλώς τον Ιούνιο τελειώνει! Την 1 Ιανουαρίου, για τον χ ή ψ λόγο, ορίστηκε να αρχίζει το ημερολογιακό έτος. Έχεις δει όμως πολλούς να προγραμματίζουν την ζωή τους ή τις δουλείες τους με βάση τον Γενάρη; Είναι η μέση της χρονιά, γμτ! Όλοι κανονίζουμε τις ζωές μας αρχίζοντας από τον Σεπτέμβιο!!!

.....

Τρία χρόνια εσύ στο Λονδίνο 2,5 εγώ στη Λευκωσία <= Δεν μπορούσα να σταματήσω να το σκέφτομαι αυτό, όσο διάβαζα το ποστ σου, παρότι οι δυο πόλεις δεν μπορούν να συγκριθούν. Είναι άδικο να συγκριθούν. Παρότι -τι παράξενο!- έβρεξε κι εδώ χτες. Και σήμερα.

Το πιο παράξενο όμως είναι ότι έχω βρει τις γωνιές μου εδώ κάτω. Τις μικρές μου συνήθειες...

Kος Μηδενικός said...

At least, have you found a place that you can call home? This is a really big deal!

mahler76 said...

κάτσε να έρθω και μια φορά ως τουρίστας και θα σου πώ. Καλό απόγευμααααα

Vam33 said...

Τι τέλεια μουσική επιλογή(το Λονδίνο είναι τέλειο απο μόνο του)
Καλημέρες

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

φώτη, εξαρτάται πού δουλεύεις νομίζω, ξέρω κόσμο που έχει κλείσιμο έτους τον Απρίλιο, ή τον Αύγουστο. αλλά ναι, κανέναν δεν ξέρω που κάνει πρόγραμμα με βάση τον Ιανουάριο.. ίσως επειδή η ζωή περιδστρέφεται γύρω από το καλοκαίρι..

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

ζερό πουάν, ναι, έχεις δίκιο σ'αυτό.. μερικές μέρες.

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

μάλερ, ακόμη δεν έχεις έλθει βρε!?

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

βαμ, αγαπάμε massive attack. καλημέρες!