Monday 5 January 2009

Χιόνι και χρυσάνθεμα


Στο δρόμο για το γραφείο κάνει κρύο. Στο μετρό επικρατεί η γνωστή ησυχία. Η κοπέλα απέναντι διαβάζει το the reader, η κοπέλα δίπλα το it's all greek to me. Εγώ το on the road και κάτι παλιά sms στα διαλείμματα. Κ.Β. παίζει στο iPod, μαζί με Portishead, Interpol και Mazzy star.
Κατεβαίνοντας, περπατάω στο γραφείο. Είχα καιρό να κάνω αυτή τη διαδρομή. Ήταν όμορφα πάλι. Η γνώριμη ομίχλη στο βάθος, τα κτήρια του City, η Waterloo Bridge, η υψικάμινος της Tate Modern. Αρχίζουν να πέφτουν κάτι νιφάδες. Όσο περπατάω γίνονται περισσότερες. Φτάνοντας στο γραφείο έχει ήδη αρχίσει να χιονίζει κανονικά.
*******
Σε ένα μπαρ παρατηρώ τον πολυέλαιο στο ταβάνι. Το μεγάλο βάζο με τα πολλά λουλούδια, σαν να προσπαθούν να το πνίξουν. Το τζάκι μπροστά μου καίει και ζεσταίνει ωραία. Κάτι χρυσάνθεμα είναι πάνω στο τραπέζι, στο βαζάκι τους. Φεύγοντας παίρνω ένα μαζί μου. Στο δρόμο βλέπω μια αλεπού. Κοντοστέκομαι, με κοιτάει, κοιτάω κι εγώ, και φεύγει.
*******
Το τσάι παγώνει. Η όρεξη μειώνεται όσο περνάει η ώρα. Η δουλειά και η όρεξη είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. όπως ο νόστος είναι σαν μια γεωμετρική πρόοδο. Και η πρόσθεση απλά μαθηματικά που κατήργησες με τα μάτια. Ανώτερα μαθηματικά δεν έκανα, ήταν εκτός ύλης.
1+1, =, 12, 1, 1+(-)1=0, χ, f(x), ~
Η άσκηση ζητά την απόδειξη της παρακάτω υπόθεσης: Αν πάρεις δύο συναρτήσεις, χωρίς κοινά στοιχεία αλλά ίδιου βαθμού, και τις παραστήσεις σε διάγραμμα, δεν θα συναντηθούν ποτέ. Να λυθεί για n-> ∞
**********
Διαβάζω ένα βιβλίο πίνοντας καφέ. Δόνηση. Αδιαφορία. Δόνηση επίμονη. Νέα αδιάφορα. ΕMail ανεκφραστα και κριτικά. Οξύμωρο ακούγεται αυτό. Και δεν είναι το μόνο. Βαριέμαι. Το ραδιόφωνο παίζει μια μελωδία του Μπαχ. Θυμάμαι έπαιζε στο Se7en. Όταν ο Freeman πηγαίνει τον Pitt σε μια βιβλιοθήκη για να διαβάσουν την Κόλαση του Δάντη. Ο Σαρτρ ήξερε καλύτερα.

18 comments:

Ιορδανίδου Όλγα said...

Ηταν κάποτε μια άλλη αλεπού που έλεγε σε έναν έκπτωτο πρίγκηπα: Την αλήθεια την βλέπεις με τα μάτια της καρδιάς. Και υπάρχει κι ένα τραγουδάκι που λέει:Ολα μένουν ίδια αν δεν τα αγαπάς. Βλέπεις με τον ένα η τον άλλο τρόπο, είναι πάντα μια υπόθεση καρδιάς! Αλήθεια πως είναι να συναντάς μια αλεπού έτσι απλά; Μου ακούγεται μαγικό! Καλημέρα

mahler76 said...

http://www.youtube.com/watch?v=NlT8yeEYbMs

έτσι για να θυμηθείς την μελωδία του Μπάχ, του Μεγίστου των Μεγίστων μουσικών που πέρασαν από την Γή.

tovenito said...

τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
έπεσαν νιφάδες στο νησί;
επιτέλους δείξε καμία φώτο να σε εντάξω στο χωροχρόνο!

Vam33 said...

Σαν ταινία μικρού μήκους το ποστ αυτό.Καλησπέρα

Eulie Aeglie said...

Ένα συν ένα ίσον ένα με θαυμαστικό (1+1=1!). Και τότε το βάζο πνίγεται απ’ τα λουλούδια, γιατί αυτό ακριβώς θέλει.

Anonymous said...

διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο αυτήν την περίοδο. είμαι στις αρχές ακόμα. το απολαμβάνω όμως. μ' άρεσε η περιγραφή της πόλης. και το χιόνι. και το τσάι. καλό σου βράδυ!

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

carpe diem, πάντα θέμα καρδιάς είναι όπως και να το κάνεις..

οι τυχαίες συναντήσεις με ζωάκια είναι τα καλύτερά μου εδώ :-)ήταν κάπως παράξενα στην αρχή, εκεί που περπατάς στο Notting Hill να βλέπεις μια αλεπού. ή στη παλιά μου γειτονιά έβλεπα κάτι πάπιες.. όμορφα είναι.

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

mahler το έπιασες ε; καλά θα μου πεις, αν δεν το έβρισκες εσύ ποιος θα το έβρισκε;

το άκουγα σήμερα στο γραφείο, το είχα στο repeat και δούλευα.

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

tovenito με τα πεσμένα κέφια, ναι έριξε τις νιφάδες του χτες! και έχει μια παγωνιά, απίστευτη. αλλά είναι όμορφα. και ήταν ωραία η ζωή, ήταν ωραία.

έβγαλα μια φωτό σήμερα, για σένα και μόνο, θα τη βάλω στο ποστ μου σε λίγο.

ματς!

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

Vam33 ευχαριστώ για αυτό :-) σ'το έχω πει θα τη ψωνίσω μια μέρα, χιχι.

καλησπέρες!

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

Αίγλη, θα συμφωνήσω, αυτή η εξίσωση είναι από τις πιο όμορφες (και τα μαθηματικά δεν ξέρουν τίποτα).

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

είναι πολύ καλό βιβλίο. έχω φτάσει σε ένα σημείο που έχει αρχίσει να γίνεται πιο ενδιαφέρον και είναι ωραία παρέα το πρωί στο μετρό. και το απόγευμα. και το βράδυ..

και σε ευχαριστώ! :-)

καληνύχτα!

mahler76 said...

ένα από τα ομορφότερα μουσικά κομμάτια φιλε μου.
Να είσαι καλά που μου το θύμησες και σήμερα το ακούω συνέχεια.
Καλο βράδυ,

Pink_Fish said...

Τη θυμάμαι αυτή τη σκηνή από το Seven. Μ’ αρέσει αυτή η ταινία κι ας είναι τόσο απαισιόδοξη. Μ’ αρέσουν επίσης και τα χρυσάνθεμα. Λένε ότι σήμερα η Αθήνα θα παγώσει κι άλλο από το βράδυ και μετά. Λες να ρίξει χιονάκι? I wish, I wish….Μπορώ κάλλιστα να κάνω το χιονάνθρωπο με τέτοια κοιλιά, χε χε ! Φιλιά εκεί στο Λονδίνο!

Σταλαγματιά said...

Είναι πράγματα καθημερινά που κάποιες φορές μοιάζουν με αλγεβρικές εξισώσεις….κι εγώ δεν ήμουν ποτέ καλή στα μαθηματικά …..

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

mahler πραγματικά είναι απίστευτο! κι εγώ είχα καιρό να το ακούσω, δεν το είχα ψάξει, το σι ντι το έχω αφήσει στην Ελλάδα..

καλησπέρες!

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

anastacia, πραγματικά, μερικές φορές είναι ολα σαν εξισώσεις. κι εγώ επίσης σκράπας, όχι αστεία.

αλλά η ,μαγκιά είναι στο να τις λύνεις και ας μη ξέρεις τίποτα..

Ο Μικρός Ναυτίλος said...

pinkaki, είχε παγώσει τόσο η μικρή μας πόλη που χτες που ήμουν στη trafalgar τα συντριβάνια είχαν παγώσει. ήταν απίστευτο!

αυτό με το χιονάνθρωπο ήταν κορυφαίο, χεχε. θα σε έλεγα έτσι αλλά ακούγεται κρύο γαμώ το!

άντε σε λίγο καιρό όλα καλά!!! ουιιιιιιι!
ματς!

να είσαι καλά και να προσέχεις!!!